Το έργο περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης, όπως ταχύρρυθμα σεμινάρια και παρεμφερείς δράσεις όπως ημερίδες, forums, για την εκπαίδευση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (αλλά και άλλων εκτός πανεπιστημίου) σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Τα σεμινάρια κατάρτισης θα έχουν διάρκεια 20 ώρες σε τμήματα μέγιστου αριθμού 20 συμμετεχόντων. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4 τμήματα σε συγκεκριμένους κύκλους (2 μηνών) κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Τα σεμινάρια θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες τα εξής:
- απαραίτητες (βασικές και εξειδικευμένες) γνώσεις που επιτρέπουν την επιχειρηματική αυτενέργεια,
- εξοικείωση με την επιχειρηματική κουλτούρα και τα σύγχρονα εργαλεία λήψης αποφάσεων,
- ουσιαστική επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων του αγρο-βιομηχανικού τομέα και του «επιχειρείν».
Η επιλογή μικρών ομάδων (έως 20 άτομα) έγινε για την καλύτερη κατανόηση και εντοπισμό των αντικειμένων που κάθε εκπαιδευόμενος υστερεί (πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, ευρεσιτεχνία, εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, ίδρυση και νομικές μορφές επιχείρησης, χρηματοδότηση κλπ.).
Συμπληρωματικά με τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγρο-βιομηχανικού τομέα για τη διερεύνηση της πρόθεσης επιχειρήσεων του τομέα για συμφωνίες και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη δημιουργία μελετών περίπτωσης/επιχειρησιακών σχεδίων. Ειδικότεροι στόχοι της δράσης επισκέψεων είναι:
- Η ενημέρωση των συμμετεχόντων εκ του σύνεγγυς για τα πραττόμενα και για τα προβλήματα δημιουργίας και ανάπτυξης μιας επιχείρησης του αγρο-βιομηχανικού τομέα (επιχειρήσεις συναφείς με το αντικείμενο των μελετών περίπτωσης). Οι επαφές-συζητήσεις με επιχειρηματίες (ιδίως αυτοδημιούργητους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων) συμπληρώνουν την υπόλοιπη εκπαίδευση σε θέματα Επιχειρηματικότητας.
- Διερεύνηση της δραστηριότητας των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των αναγκών τους που θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ΓΠΑ (από διάφορες πηγές χρηματοδότησης περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησης από τη βιομηχανία).
- Η τόνωση των σχέσεων μεταξύ του προσωπικού του ΓΠΑ και της επιχειρηματικής κοινότητας με σκοπό την καλλιέργεια δεσμών μεταξύ Πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας.