Loading ... Please Wait...
logo
146th EAAE Seminar: Technology transfer as a driver of innovative entrepreneurship in agriculture and the agri-food industry


Κατά την περίοδο 14-16 Ιουλίου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση της Έρευνας στο ΓΠΑ», διοργάνωσε το 146ο σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγροτικών Οικονομολόγων (European Association of Agricultural Economists – EAAE). Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν «Technology transfer as a driver of innovative entrepreneurship in agriculture and the agri-food industry» και πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να φέρει σε επαφή επιστήμονες και επαγγελματίες, στον χώρο της μεταφοράς τεχνολογίας, και να συζητήσουν/εξετάσουν προβλήματα και προκλήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για την επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν σαράντα δύο σύνεδροι ενώ κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 38 πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες. Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου και το Book of Abstracts του συνεδρίου μπορείτε να τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://146eaae.maich.gr/programme.html

http://146eaae.maich.gr/img/146_eaae_seminar_abstracts.pdf

Πλέον των παρουσιάσεων, παρουσιάστηκαν και keynote lectures σε ζητήματα Καινοτομίας και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Ενδεικτικά, οι τίτλοι των εισηγήσεων και οι εισηγητές ήταν οι εξής: "Agri-Science To Agri-Business Links And Trends: Green Entrepreneurship and Innovation Ecosystems as Smart, Sustainable and Inclusive Growth Drivers in the US and Europe" από τον καθηγητή Ηλία Καραγιάννη (George Washington University), "Organizational Innovation in Agribusiness" από τον καθηγητή Michael L. Cook (University of Missouri), "Anticipating the Impacts of Synthetic Biology on Agriculture: Biofuels and Small Molecule Phytochemicals" από τον καθηγητή Graham Dutfield, (University of Leeds), "Biotech Innovation and the Impact of Regulation" από τον καθηγητή Νίκο Καλαϊτζαντωνάκη (University of Missouri) και "Hybrid Organisational forms" από τον καθηγητή Claude Menard, (University of Paris Ι).

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά στο Έργο με ξεχωριστό plenary session με τον τίτλο «Technology Transfer in Agricultural University of Athens» ενώ μοιράστηκαν στους σύνεδρους οι ερευνητικές ιδέες του προγράμματος. Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επιλέξετε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://146eaae.maich.gr/


14/7/2015 12:00:00 πμΣυμμετοχή στο BROKERAGE EVENT 2015 «Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη»


Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε το Brokerage event με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο ΣΕΒΤ με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης, μέσα από την εκδήλωση αυτή κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας με εκπροσώπους της Βιομηχανίας Τροφίμων προκειμένου να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου μας Αν. Καθ. Στέλιος Ροζάκης συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Εμπειρίες & Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας». Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ΣΕΒΤ, κ. Ρ. Γαμβρός. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Κ. Καλλιμάνη / ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Γ. Α.Ε & οι κ.κ. Μ. Τσαούτος / ΕΨΑ Α.Ε., Ν. Βαλέτ / CHIPITA A.E., Γ. Καλογήρου / ΜοΚΕ ΕΜΠ, καθώς και ο κ. Στ. Ροζάκης / ΜοΚΕ ΓΠΑ.

 

Επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το δελτίο τύπου του ΣΕΒΤ, τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και το βίντεο της εκδήλωσης:

http://www.sevt.gr/gr/news-details/FMiO/brokerage-event-2015


20/5/2015 12:00:00 πμΣεμινάριο «Βασικές συνταγές επιτυχίας παραγωγικής αξιοποίησης της καινοτομίας: Παραδείγματα από Ευρώπη και Αμερική»


Την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 διοργανώθηκε από το έργο μας το σεμινάριο με θέμα «Βασικές συνταγές επιτυχίας παραγωγικής αξιοποίησης της καινοτομίας: Παραδείγματα από Ευρώπη και Αμερική»

με συντονιστή τον κ. Η. Καραγιάννης, Καθηγητή στο George Washington U.

Εκτός από τον κ. Καραγιάννη πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις στα κάτωθι αντικείμενα:

«Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για την παραγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας μου;»

Εισηγητής: Γ. Βεκίνης, Ερευνητής στο Δημόκριτο και Επιχειρηματίας

«Καίρια θεσμικά ζητήματα και ζητήματα συναλλαγών κατά την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας»

Εισηγήτρια: Ι. Ορφανού, Νομικός σύμβουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων ADD2value

Το σεμινάριο παρακολούθησαν ερευνητές, μελή ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

 

Για να δείτε το βίντεο του σεμιναρίου μπορείτε να επιλέξετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://mediaserver.aua.gr/video/

 


28/4/2015 12:00:00 πμΣυμμετοχή στo Global Forum for Innovation in Agriculture 2015


Το Έργο μας συμμετείχε στο Global Forum for Innovation in Agriculture 2015 που διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο του Άμπου Ντάμπι στις 9-10 Μαρτίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα έργου και ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαδάκης (υπεύθυνος της δημιουργίας του δικτύου του έργου), που ήταν μεταξύ των 400 προσκεκλημένων επιστημόνων της έκθεσης, συμμετείχαμε στην έκθεση αναδεικνύοντας το έργο και τα αποτελέσματά του και προωθώντας τις επιχειρηματικές ιδέες σε ιδιώτες, επιχειρηματίες, επενδυτές και ακαδημαϊκούς που επισκέφτηκαν το περίπτερο του έργου μας. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση είχαν την ευκαιρία να περάσουν από το περίπτερο του Έργου μας και να ενημερωθούν για τις δράσεις του και βάσει των ενδιαφερόντων τους να τους δοθεί ο κατάλληλος σύνδεσμος στο ΓΠΑ για επαφή και συνεργασία είτε σε ερευνητικό ή σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, με στόχο την προβολή του Έργου μας αλλά και την αναζήτηση επενδυτών συμμετείχαμε σε συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης που διενεργούνταν στο GFIA 2015 με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες και διαφορετικών συμφερόντων (εταιρίες, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα).


9/3/2015 12:00:00 πμΤο Έργο μας συμμετείχε στο Green Ventures


Το έργο της «Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – Αξιοποίηση της έρευνας στο ΓΠΑ» στο πλαίσιο της προβολής αλλά και της δικτύωσης του έλαβε μέρος στην εναρκτήρια εκδήλωση Green Ventures της έκθεσης Ecotec & Terratec 2015 που διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο της Λειψίας στην Γερμανία μεταξύ 27-31/1/2015. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε εκθεσιακό περίπτερο για την προβολή και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το έργο μας και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις με επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Γερμανία και το Ισραήλ. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης επισκέφτηκαν την θερμοκοιτίδα Innovations zentrum που ειδικεύεται στην εγκατάσταση εταιρειών start-up βιομάζας και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και για τα αποτελέσματα της, δεδομένης της πρόσφατης έναρξης της δραστηριότητας της. Τέλος, συνάντηση πραγματοποιήθηκε με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου αναφορικά με τον τρόπο που το Ίδρυμα τους διαχειρίζεται και αξιοποιεί την έρευνα που παράγεται εντός του Πανεπιστημίου.


27/1/2015 12:00:00 πμΗμερίδα «Παραγωγική Αξιοποίηση της Έρευνας στο ΓΠΑ και Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας»


Το Έργο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα – Αξιοποίηση της Έρευνας στο ΓΠΑ» διοργάνωσε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΓΠΑ την εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Αξιοποίηση της Έρευνας στο ΓΠΑ και Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Χ. Κασίμης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Καθ. Ν. Δαλέζιος και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου Αν. Καθ. Στ. Ροζάκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον κ. Ροζάκη οι δράσεις του Έργου μέχρι σήμερα, ενώ τα στελέχη Κ. Δρίβας και Α. Μπαλαφούτης παρουσίασαν τα στατιστικά στοιχεία των καινοτόμων ερευνητικών προτάσεων που κατέθεσαν τα μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ μαζί με τις ερευνητικές τους ομάδες.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, ο κ. Ο. Καρτάλος, στέλεχος της εταιρείας Logotech Α.Ε. (συνεργάτης του Έργου), αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας και τις προοπτικές του ΓΠΑ. Στην ενότητα αυτή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από τον κ. Ρόδιο Γαμβρό, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΓΠΑ.

Στην συζήτηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις από τον αναπληρωτή πρύτανη του ΓΠΑ Καθ. Χ. Κασίμη, τον κ. Π. Χατζηνικολάου (στέλεχος ΓΓΕΤ), τον Καθ. Γ. Παπαδάκη τέως Αντιπρύτανη του ΓΠΑ και τον Καθ. Γ.Ι. Νυχά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Καθ. Θ. Αποστολόπουλος (ΟΠΑ), ο κ. Ε. Χλουβεράκης (πρόεδρος ΚΕΜΕΛ), η κ. Φ. Ορφανού (τέως Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων), η κ. Μ. Αθανασιάδη (ekinisilab, ΣΕΒ), καθώς και μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.


28/11/2014 12:00:00 πμContact

Contact Developer

Dimitris Asimakis

d.asimakis@aua.gr